środa, 2 lutego 2011

CIASTO CHAŁWOWE

Ciasto chałwowe

Składniki

Biszkopt:

6 jajek
6 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

20 dag chałwy
20 dag margaryny Kasia
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów
25 ml alkoholu

Dekoracja:

1 tabliczka czekolady
3 łyżki śmietany 36 %

Sposób przygotowania

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i dodać do masy delikatnie mieszając.
Do prostokątnej formy posmarowanej margaryną wlać ciasto i piec około 30 minut w temp 170 stopni.
Miękką Kasię utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, dodać pokruszoną chałwę a następnie alkohol, rodzynki i orzechy. Wymieszać.
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć kremem i udekorować rozpuszczoną ze śmietanką czekoladą.

SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz