niedziela, 6 lutego 2011

PRZEPIS PLACEK ŁACIATY

PLACEK ŁACIATY

Ciasto
I
Ubić biszkopt ciemny z 3 jaj.
Ciasto II
Ubić biszkopt jasny z 3 jaj.
Ciasto III
Ubić biszkopt z 3 jaj dodając do mąki jeden kisiel
czerwony bez cukru
.
Ciasta kłaść łyżką na przemian, tak aby powstały "łaty". Upiec w piekarniku 150 stopni C. Ostudzić.
Dodatki: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
2-3 galaretki pomarańczowe
1 puszka brzoskwiń
Masa serowa:
50 dkg serków homogenizowanych śmietankowych lub waniliowych
(ja użyłam gotowy ser mielony w wiadereczku o smaku waniliowym)
1 galaretka cytrynowa
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Serek wyłożyć do miski, gdy galaretka zacznie tężeć dodawać powoli do serka ubijając całość mikserem na małych obrotach. 1/4 masy wylać na ciasto, poukładać biszkopty i zalać resztą masy ( trzeba to zrobić dość szybko, ponieważ masa serowa szybko zastyga), na masę wyłożyć brzoskwinie (połówki lub pokrojone w kostkę) zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki, na 3 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz