środa, 2 lutego 2011

SCHAB ZAPIEKANY

Plastry schabu zapiekane z porem i marchewką

Składniki:
2 plastry schabu (2x12 dag)
sól
pieprz
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki pikantnego ketchupu
por (ok. 5 dag)
2 łyżki majonezu
granulowany czosnek
marchew (ok. 5 dag)

Sposób wykonania:

Plastry schabu opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i delikatnie zrumienić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dowolną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a na tym położyć plastry schabu. Por opłukać i pokroić w plasterki. Marchew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Na każdym zrumienionym plastrze schabu rozsmarować 1 łyżkę pikantnego ketchupu, na nim położyć plasterki pora, delikatnie rozsmarować 1 łyżkę majonezu, posypać granulowanym czosnkiem i na wierzch położyć startą marchew. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 170 °C.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz